Настоящият проект е по скоро така нареченият „proof of concept“.

Този проект имаше за цел да задоволи една моя идея възникнала в главата ми преди доста време, за джобен приемник до 200MHz с АМ и ССБ.

Това което се получи по никакъв начин не претендира за качествата на професионалните приемници, но за сметка на това се получи нещо с наистина впечатляващи размери.

Като основа на приемника използвах Si4735. Той извършва основната работа по демодулация на сигналите и филтриране. Но понеже не бях доволен от диапазоните които покрива, реших да добавя Si5351, който да използвам като локален осцилатор и с помоща на смесител( ADE-1), да покрия по голям честотен диапазон.

Така получилият се приемник може да приема от 100kHz до 220MHz AM и SSB.

Това някак си не ми беше достатъчно и реших да си поиграя малко и с FM входа на Si4735. За разлика от АМ входа където използвам междинна честота от 10.7MHz и съответно лесно успях да добавя и филтър, FM входът работи от 64 до 108 MHz. За тези честоти колкото и да се рових, не успях да намеря подходящ филтър. Затова в крайна сметка като компромисен вариант реших да го използвам без филтър. Това наистина създава известни проблеми с огледални честоти при приемане, но не е кой знае какъв проблем, особенно при такъв не претенциозен приемник.

Резултатът от експеримента може да се види в следващото видео и снимки от приемника.

А по долу ще публикувам линкове към схемите и кода на приемника.

Схеми: https://github.com/LZ1PPL/Si4735/blob/main/Hardware/si4735v2.3.1.pdf

Код: https://github.com/LZ1PPL/Si4735/blob/main/Si4735-Si5351_STM32_FM.ino

Repo: https://github.com/LZ1PPL/Si4735/tree/main

By LZ1PPL

2 thoughts on “Si4735 All-Mode Receiver”
    1. Здравей,
      Все още нямам китове за продажба. Има все още някои неща който искам да изчистя по схемата и след това ще мисля за китове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *